Každý národ má své specifické zvyklosti, tradice a způsob života a tímto poznáním je náš život obohacován, zvláštÄ› tehdy, máme-li možnost do takové zemÄ› vycestovat. MaÄarsko patÅ™ilo již v období po druhé svÄ›tové válce k následovatelům socialistického zřízení a díky tomu jsme mÄ›li možnost se s tamní kulturou a životním stylem blíže seznámit. Kdo z vás si tu dobu pamatuje, možná si vybaví i fakt, že se MaÄaÅ™i v mnohem Å¡irším měřítku vÄ›nují zemÄ›dÄ›lství, a že tato Äinnost výraznÄ› zasáhla do krajových specialit. V souÄasné dobÄ› tu prosperuje pÅ™es půl milionu drobných pÄ›stitelů, pÅ™evážnÄ› ve formÄ› rodinných spoleÄenství – farem.Paprika – teplé kontinentální podnebí, mnoho slunce, velmi úrodná půda a příhodné teploty v denních i noÄních hodinách v letním období umožňují vypÄ›stovat mnoho druhů zemÄ›dÄ›lských plodin, mezi nimiž se objevuje v hojném poÄtu i paprika. PÅ™edstavit si MaÄarsko bez papriky je pro mnohé z nás zhola nemožné, je to jeden z národních symbolů, bez nÄ›hož by spousta jídel byla mdlá a podivná. Papriky tu koupíte na tržnicích v Äerstvé podobÄ› a jsou i souÄástí koÅ™ení a koÅ™enících smÄ›sí Äi dochucovadel.Erös Pista – MaÄaÅ™i pÅ™iÅ¡li na to, že když rozemelou syrovou pálivou papriku a pÅ™idají k ní pouze sůl, xanthanovou gumu pro zahuÅ¡tÄ›ní a kyselinu citronovou a sorban draselný proti rozmnožování bakterií, vznikne velmi svérázný pálivý krém, ideální pro úpravu pokrmů, jako jsou napÅ™. omáÄky k tÄ›stovinám, bezmasé Äi masové guláše a polévky. Paprika erös Pista se dováží i do ÄŒeské republiky, pořídíte ji ve specializovaných e-shopech a máte doma k dispozici dlouhodobÄ› skladovatelnou dochucovací surovinu, která se výživovou hodnotou takÅ™ka vyrovná Äerstvé suÅ¡ené paprice. Pouze musíte mít na pamÄ›ti, že jde o koncentrát, s nímž se musí nakládat opatrnÄ›, aby pokrm neztratil na své kvalitÄ›.